MENU
Drone foto van ons huis in september 2021
Wij wonen in een geel Zweeds houten huis, gebouwd in 1949 in opdracht van de familie Andersons.
Het is gelegen aan een 'grusväg', is een onverharde weg, in het buurtschapje Mossängen, gemeente Munkfors, precies in het uiterste vrije hoekje van de straat aan de bosrand.
Grappig is eigenlijk wel, wat natuurlijk allang niet meer speelt, dat vele Zweedse huizen rood zijn, deze verf kreeg men vroeger gratis als restproduct van de kopermijn.
Je kon je onderscheiden door je huis geel te schilderen om te laten zien dat je zo vermogend was dat je geen gratis verf nodig had, inmiddels zie je vele kleuren Zweedse huizen.

De Andersons kwamen hier wonen met hun 13 jarige zoon Stig die hier gewoond heeft tot zijn overlijden in 2020, hij was single, zonder kinderen en heeft zijn ouders tot hun overlijden verzorgd.
Het huis is geërfd door 2 nichtjes, zussen waar wij het van gekocht hebben. 

Het huis is dus nooit in andere handen geweest en duidelijk is te zien dat zij erg zuinig waren op hun huis en toen wij het kochten was het in goede staat en konden wij er zo in wonen.
Het enige is dat de ouwe Stig al een paar jaar niet meer aan schilderen van de buitenkant is toegekomen, dat moeten wij dus (laten?) doen.
Inmiddels weten wij dat het niet aan het gebrek aan schilderen was, maar meer dat het gewoon vies was, gelukkig dan maar!
Natuurlijk is veel gedateerd en moeten wij nog aardig wat doen om het onze stijl te geven, o.a. de keuken is zeer oubollig, maar goed te gebruiken met een perfect werkende koel- vriescombinatie, een losse magnetron en goede elektrische kookplaten en oven.
Een totaal nieuw dak op het huis zal ons droog houden!
Ook zijn er allemaal nieuwe kozijnen in het huis met 3 dubbel glas én, dat is echt modern, ons huis wordt verwarmd met bergwärme! KLIK HIER
In de super grote kelder, onder het hele huis, staat een moderne installatie, nog maar een jaar of 5 oud, die warmte uit de aarde van 130 meter diep oppompt via leidingen en zo ons huis in komt waar wij ook warm water van hebben.
Voor extra vraag naar warmte zorgt het apparaat ook en de enige kosten die je hiervan hebt, is elektriciteit van de pomp.
Er zijn in dit buurtschapje Mossängen maar twee woningen die dit hebben en de andere is van Jan en Nel!

Deze extra's en ook het niet zo afgelegen wonen, aan het bos, aangesloten zijn op gemeentelijke voorzieningen, zoals ook het sneeuwruimen van onze straat, het min of meer kleine perceel met een oppervlakte van zo'n 1100 vierkante meter, geen siertuin maar een soort bosgrond, maakt dat wij dit huis en omgeving heel aantrekkelijk vinden.
Tien jaar geleden hadden wij voor een huis diep in het bos gekozen maar zijn nu toch blij ietsjes realistischer te denken (leeftijd!)
Ons adres:

Dick en Yvonne Zwart
Stormossvägen 5
68491
Mossängen
Munkfors
Zweden

E mailadres Y.; zwartvon@gmail.com
Mobiel Y.: 0046 700389755